Статии

Маслиново масло – ползи и приложение

В Древността хората вярвали, че маслиновите дървета имат божествен произход. С маслинова клонка, донесена от гълъб, на Ной е известен краят на Потопа. В християнството им четири символа – хляб, вино, вода и зехтин, а Бог казва на Мойсей, че свето миро за помазване е маслиновото масло.

И днес след водата маслиновото масло е най-почитана течност на Земята. Веднъж Омир описва зехтина като „течно злато“ – термин, който продължава да бъде използван и до днес. Известно ни е, че той е сред най-полезните и здравословни растителни масла, поради което оприличаването му с ценния метал е много подходящо. За щастие, на нас не ни се налага да водим войни за зехтина, тъй като днес той е в изобилие, произвежда се в много части на света и е лесно достъпен.
А освен задължителна част от менюто Ви, зехтинът може да бъде използван самостоятелно и като средство да подсилите качествата на козметичните продукти, които използвате.

Маслиновото масло е дарът на Атина на древните гърци, но съвсем наскоро беше разбрана пълната стойност на този скъпоценен дар. Оказва се, че необработеното маслиново масло , получено чрез студено пресоване на маслините и отделяне на маслото от пастата чрез пресоване или центрофугиране, е много полезно за вашето здраве.

Антиоксидантна защита
Маслиновото масло съдържа три основни антиоксиданта. Това са витамин Е, полифеноли, както и фитостероли. Прилагани локално, антиоксидантите могат да помогнат за предпазването на кожата от преждевременно стареене. Витамин Е например отговаря за възстановяване гладкостта на кожата и освен това я предпазва от слънчевите лъчи. Хидрокситирозол пък е друго рядко съединение, съдържащо се в зехтина, което предотвратява вредата от свободните радикали.

Маслиновото масло е и мощен противовъзпалителен

Може дори да направи повече; Джузепе Карамия, италиански клиничен лекар, отбелязва, че противовъзпалителните средства като цяло са показали, че се борят с рака, и в светлината на приликата на олиокантал с ибупрофен той казва, че е разумно да се предположи, че маслиновото масло попада в този клас вещества.

Не запушва порите
Много от козметичните продукти за кожа за съжаление не могат да се похвалят със същото. За разлика от търговските овлажнители, които с лекота ще се справят със запушването на порите Ви и ще влошат моментното ѝ състояние, зехтинът прониква дълбоко в кожата и ѝ осигурява почистващ ефект. Заменете лосионите и овлажнителите си и вместо тях вечер нанесете зехтин на лицето си, след което подсушете леко с хартиена кърпичка излишната мазнина. Ефектът ще е в пъти по-добър!

Подобрява ексфолирането
Още една от ползите на зехтина е свързана с ексфолиращите му приложения. Един от добрите методи за ексфолиране е смесването на супена лъжица зехтин с морска сол. Сместа можете да втриете в кожата си, вместо синтетичния продукт, който обикновено използвате. Меките абразивни свойства на морската сол, съчетани с проникващото, омекотяващо и хидратиращо действие на маслото, ще отстранят мъртвите клетки на кожата и ще освежат вида на лицето и тялото Ви!

Зехтинът е добър източник на омега-6 мастни киселини, които тялото преобразува в простагландини, вещества, които могат да блокират възпалението и да регулират сърдечната, чернодробната и бъбречната функция. Неотдавнашно проучване показа, че за да се извлече максимална полза от омега-3 и омега-6 мастни киселини, трябва да ги поемете в правилното съотношение, което е една част омега-3 до 10 части омега-6. Случайно, това е съотношението, в което те се намират в зехтина. За сравнение, много други елементи в западната диета предлагат съотношения между двадесет и петдесет към едно.

Ползите от маслиновото масло са не само по отношение на здравето, но и в козметиката, при консервиране на храни, в кулинарията и много други. Те се дължат на химичния състав на продукта. В него се откриват витамините А, Д, Е и К, олеиновата киселина. Полифенолите и антиоксидантите също са част от състава на зехтина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =