Статии

Сушените домати пазят дори от грип и лошо настроение

Изсушаването е един от най-старите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, от който се възползват не само хората, но и някои животни. Това съвсем не е случайно, защото сушените плодове и зеленчуци са истинско находище на необходимите за организма витамини и микроелементи. Затова и такава обработка е един от най-полезните и екологично чисти методи за приготвяне на храна, заготовки и за запазване на продуктите.

Доматите са сред най-популярните плодове в кухнята по целия свят. Доматите са популярни и в свеж и консервирана форма.
Сушените домати не са кулинарно откритие, но напоследък влязоха масово и в българските кухни. Те са хранителен продукт, богат на сухо вещество, на витамин С, Е, К, както и на тези от групата В. Установено е, че стимулират физическата и умствената активност и укрепват имунната система по естествен път и затова предпазват от грип и настинки.

С тях може да се приготвят много ястия като спагети, салати, вървят към различни видове риба или да се хапват с печени брускети. Почти няма манджа, в която сушените домати да не са подходящи. Много добре вървят със зелена салата с каперси. Използват се в повечето ястия, в които се слагат домати, както и в различни вегетариански ястия с ориз. Вървят с всякакво месо, от тях може дори се прави пастет.

За допълнителни овкусители към сушените домати може да се използват джинджифил, синап, леко карамелизирана кафява захар, синя слива, изсушена кайсия, изсушени дренки, вишни, киви, черни или червени боровинки, касис.

Свойства на сушените домати

Външният вид на сушените домати не е много впечатляващ, но това изобщо не се отразява на вкуса им, а сушените на слънце домати са толкова добри, колкото консервирани или пресни в количеството на хранителните вещества.

Техният богат пикантен вкус и аромат, както и тяхната гъвкавост, ще зарадват любителите на деликатесите за една година, при спазване на правилната техника на готвене. Нека разгледаме по-подробно какви полезни свойства и недостатъци има този метод за готвене на зеленчуци.

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА СУШЕНИ ДОМАТИ

Изсушените на слънце домати са в състояние да обогатят организма ни с цял списък от полезни хранителни компоненти поради факта, че те не се влошават, което означава, че съхраняват всички необходими витаминни и минерални елементи в себе си за дълго време.

Въпросният продукт има доста широка гама от ползи за здравето:

  • Използването на сушени домати се гарантира от факта, че зеленчуци, приготвени по този начин са в състояние да поддържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм. При редовна употреба на този продукт в храната е възможно да се постигне подобряване на обменните процеси в организма.
    Сушените домати имат ценни полезни свойства за човешкото тяло и здравето, тъй като включват в състава си разнообразен набор от елементи – дизахариди, монозахариди, пепел, вода, годни влакна. Богати на  витаминен и минерален състав: С, РР, холин, В5, калций, фосфор, магнезий, натрий, калий.
  • Тъй като сушените домати имат средно съдържание на калории, те могат лесно да бъдат интегрирани умерено в съставите на различни диети и правилното хранене. Като ги включите в ежедневния си хранителен режим, ще го трансформирате и значително ще го разнообразите.
  • Мощен антидепресант , но също е и чудесен енергизиращ продукт. Сушените домати подобряват функционирането на нервната система. Серотонинът или „хормон на щастието“  съдържащ се в тях  може да подобри настроението и благосъстоянието като цяло. В допълнение, редовно им консумиране има положителен ефект върху паметта и мозъчната функция, както и повлиява положително върху работата на мозъчната дейност и ще допринесат за подобряване на паметта.
  • Поради запазването на ликопен антиоксидант по време на термична обработка, сушените домати инхибират процеса на стареене и значително намаляват риска от злокачествени тумори.
  • Поради високото съдържание на калий в изсушените на слънце домати сърдечно-съдовата система се подобрява и се предотвратява появата на подуване. Също така с редовната употреба на този продукт се намалява риска от образуването на кръвни съсиреци в кръвоносната система.
  • Витамините и минералите, присъстващи в големи количества в сушените домати, ефективно влияят върху работата на стомашно-чревния тракт, както и върху зрението и кръвоносната система.
  • Трябва да се отбележи, че сушените домати се препоръчва да се използва от хора, които не разполагат с необходимите минерали и витамини в организма. В допълнение, сушените домати съдържат груб фураж, така че използването им може значително да подобри подвижността на стомашно-чревния тракт и да се справят с хроничен запек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − two =